У моєї тварини стрес

17.10.23 в 15:42

Як часто ваші улюбленці зазнають стресу? Як вони реагують на стрес-фактори? І що із цим робити?

Ця стаття буде коротким екскурсом до зоопсихології. Тваринам також, як людям, властиво переживати, що викликає певні поведінкові реакції, не завжди зрозумілі господарям. Найчастіше проблеми виникають через неправильної соціалізації, тобто. надмірної велелюбності/холодності власників, занадто раннього/пізнього відлучення крихт від мам (оптимальним вважається відлучення цуценят і кошенят у віці 12 тижнів). Ми розглянемо найчастіші проблеми.

Неохайна поведінка

Це сечовипускання та дефекація в недозволених місцях - може бути пов'язане зі стресом, банальним незнанням, як правильно, а у маленьких собак таке відбувається у зв'язку з розміром сечового міхура, вони фізично не можуть терпіти по 12 годин без вигулу. Кішки можуть мочитися не там, де потрібно, якщо з'являються нові запахи в будинку (нові тварини, нові люди, аж до того, що причиною цього може стати вагітність господині або гормональні захворювання у членів сім'ї, через які з'являється новий, невідомий кішці. запах, вона перестає відчувати себе в безпеці і намагається зробити так, щоби все пахло знову нею). Також варто враховувати, що коти схильні до ідіопатичного циститу (запалення сечового міхура на тлі невідомих причин, стресу).

Поїдання неїстівних предметів

Найчастіше пов'язано із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, новоутвореннями головного мозку, глистами, або з неповноцінністю раціону. Якщо це помічено у Вашого вихованця, негайно звертайтеся до лікаря.

Ненажерливсть/погано їсть

Часто пов'язане із зайвим балуванням улюбленців. Собакам і котам, схильним до обжерливості потрібні інтелектуальні навантаження (спеціальні миски з лопатями, з яких важко дістати корм, це збільшить час їди, не даючи тварині набрати зайвих калорій і навантажує мозок).

Поганий апетит частіше свідчить про проблеми зі здоров'ям, варто враховувати, що для кішок голодування понад добу загрожує жировим переродженням печінки, що необоротно, тому не відкладайте похід до лікаря.

Вандалізм

Собаки розносять будинок, постійно вигризають собі лапи, дуже виють, коли вас немає вдома? Так проявляється проблема дуже тісного зв'язку з власником, у таких ситуаціях потрібно віддалитися від вихованця, організувати йому особисто його спальне місце, використовувати феромони та спеціальні нашийники із запахом, неприємних для нього рослин, коли він надходить неправильно.

Також варто враховувати особистий простір кішок, у них завжди повинен був свій куточок, кігтеточка, лотки, миска з водою, що знаходиться, в іншому від корму, місці, так влаштовані хижаки, вони не п'ють поряд із здобиччю.

Деменція 

Зустрічається у тварин з віком, вони забувають раніше звичні їм речі, втрачають інтерес до улюбленої їжі, бурчать, для профілактики розвивайте їх, не даючи занудьгувати мозку.

Похід в ветеринарну лікарню

У собак і котів буває 3 типи реакцій у незнайомій їм обстановці: агресія, ступор та втеча. Що з цього знайоме Вам як власнику?

Як повинен поводити себе власник при відвідуванні ветеринарної клініки?

Як завжди) Коли ваш котик або собачка починає нервувати, а Ви, нервуючи разом з ним, змінюєте свій тон, починаючи кричати/зайве сюсюкати, до тварини остаточно доходить інформація про те, що щось змінилося і йому загрожує небезпека, тому поводьтеся максимально спокійно, беріть із собою улюблені ласощі чи іграшки, щоб прийом у лікаря пройшов максимально безболісно.

У нашій клініці використовуються феромони для котів та собак у вигляді фумігатора, що знижує рівень стресу у пацієнтів! Ви можете використовувати його вдома, особливо при появі нових тварин і при переїзді. Феромони - це штучний аналог гормонів щічних залоз (для кішок) і гормонів лактуючих сук (для собак), вони не мають запаху і спричиняються зовсім не нюхом, а органом Якобсона, не мають протипоказань і можуть застосовуватися тривалий час.

Будьте уважні до своїх вихованців, їхня поведінка може багато про що сказати, навчитеся їх розуміти і тоді зможете зробити їхнє життя комфортним і до того ж походи до лікаря більше не викликатимуть стільки стресу!

Ви хочете поділитися з друзями цією статтею?

Схожі статті

Коментарі