БУЛЬБОЗНА ГІПЕРПЛАЗІЯ АЛЬВЕОЛЯРНОГО ВІДРОСТКА АБО «МІЙ КОТИК ВАМПІР»

21.02.22 в 12:54

Хочемо сьогодні розповісти Вам про досить поширене захворювання кішок, симптоми якого помічають тільки дуже уважні власники, але часто невірно їх інтерпретують. Всі ми, напевно, зустрічали кумедні відео в інтернеті, де позують котики з неприродно довгими іклами. Насправді в 99% випадків це не вроджена анатомічна аномалія, а серйозне захворювання, яке розвивається протягом років, яке доставляє біль тварині, часто ниючу і постійну, а також має безліч негативних наслідків.

Що це за захворювання?

Бульбозна - куляста, гіперплазія - розростання тканин, альвеолярний відросток - це лунка, частина кістки щелепи, з якої росте зуб. По суті, це запалення лунки зуба, через що вона стає не щільною, а пористою, за рахунок чого збільшується під яснами візуально і стає схожою на кульку. Але так, як ясна ікла прикриті губою, цю першу стадію ніхто не помічає. Поступово запалення кістки прогресує, кістка не може досить міцно утримувати зуб, через що ікло починає «висуватися» з ясен і візуально ставати довшим.

Як правило страждають котики «у віці», але іноді бувають і 3-х літні коти і кішки з описаної вище патологією.

Якщо нічого з цим не робити, запалення піде далі і глибше, з часом ікло може почати хитатися, викликаючи при цьому сильний біль, часто у кішок через інфекцію в області кореня з'являються рецидивуючі абсцеси (в підборідному просторі, якщо це нижнє ікло, в області носа - якщо верхнє). Супутніми симптомами може бути рецидивуючий риніт (як правило котики вичихують прозорі соплі), незагоючі рани в області спинки носа або під оком.

Ранки, які йдуть від кореня зуба аж до порожнини носа, часто утворюють так звані ороназальні фістули - з'єднання носової порожнини і ротової, які дуже важко загоїти навіть після випадіння або видалення зуба.

Бульбозна гіперплазія альвеолярного відростка - захворювання, яке зазвичай вражає ікла симетрично, частіше верхні, але буває і одностороннім. Часто може бути асоційоване з резорбцією зубів, як правило будучи при цьому її причиною.

Що ж робить доктор?

На первинному огляді доктор звертає увагу на стан зубів, ясен, пальпує кістку, перевіряє рухливість цього та інших зубів, оцінює колір емалі / цементу, якщо він вже візуально помітний.

Після цього обов'язково робить стоматологічний рентген-знімок, щоб визначити структуру кістки, довжину і стан кореня зуба, а також альвеоли, чи є там простір, в якому повинен бути зуб.

Залежно від того, як давно є ця патологія, чи є там резорбція та інші асоційовані хвороби, розробляється план лікування.

Лікування

Полягає в тому, щоб зупинити інфекційний процес в кістці і не пустити його глибше. Антибіотикотерапія досить ефективна, але має тимчасовий ефект - симптоми запальної реакції проходять лише на той період, поки дається антибіотик. Тому основний метод лікування - хірургічний. Він полягає у видаленні проблемного зуба і також кюретажу (видалення і очищення) запаленої кісткової тканини, яка має пористу структуру.

Такі операції проводяться за попереднім записом ветеринарним стоматологом.

Після операції доктор призначає антибіотики і знеболюючі препарати, які як правило вводяться в умовах клініки. Також дуже важливо загоїти ясна, тому велику роль відіграють якісні обробки ясен і швів кожного разу після їжі, хоча б раз в день в умовах клініки, щоб лікарі могли контролювати процес загоєння. Це дуже важливо, тому що ікла мають дуже великі довгі корені, і якщо шви розійдуться передчасно - утворюється велика лунка, в якій запалення буде тривати не дивлячись на проведену раніше операцію.

Якщо Вам здається, що у Вашого котика є ця патологія, запишіться на консультацію до стоматолога і отримаєте відповіді на всі Ваші питання. Здоров'я Вам і Вашим вихованцям!

Матеріал підготувала ветеринарний лікар-стоматолог Сікорська Марія Олександрівна.

Ви хочете поділитися з друзями цією статтею?

Схожі статті

Коментарі