Гіпоплазія емалі у собак та кішок

21.02.22 в 12:59

Емаль - найтонший шар з усіх твердих тканин зуба, який вкриває його поверхню і захищає від ушкоджуючих зовнішніх факторів. Товщина даного шару варіює від 0,1 до 1 мм у собак і кішок. У нормі цей шар прозорий, невидимий для ока. Однак його відсутність дуже помітна. Саме про це ми і поговоримо в даній статті.

Що таке гіпоплазія емалі?

Дефекти, а точніше ділянки відсутності емалевої поверхні, викликані не травмою (сколом або стираємістю), називають гіпоплазією емалі. Дана патологія зустрічається у всіх видів тварин, а також у людей, може бути як тимчасових (молочні), так і на постійних зубах.

Ділянки зуба, не вкриті емаллю, темніють, набувають жовтуватого, сірого, або темно-коричневого кольору, що більш насичений по межі оголеної області. Як правило, патологія зустрічається не на одному, а на декількох зубах. Так як це захворювання поверхневого шару зуба, воно не проникає глибше і не загрожує здоров'ю вашого улюбленця. Тому, як правило, гіпоплазія емалі як патологія має виключно естетично неприємний ефект. Якщо ділянка велика (особливо по радіусу зуба), такий зуб більш крихкий і схильний до травм, які вже загрожують здоров'ю і вимагають негайного лікування.

Причини виникнення гіпоплазії емалі

Гіпоплазія емалі - може бути результатом такого стану, який науково називається «недосконалий амелогенез» - простіше кажучи, в процесі розвитку зуба плода в животі його матері, кількість емалевих матриксів, використовуваних при закладці, значно знижено. Передбачити і попередити цей ніяк не можна, адже в цьому випадку патологія емалі виникла ще до народження тварини, просто її ще не видно, так як зуб знаходиться поки що в кістці щелепи. До кінця природа цього процесу не вивчена, як правило це пов'язано з важкими захворюваннями або порушеннями харчування вагітної матері, проте генетична етіологія також має місце. Тобто, найчастіше це не передається від батьків, але бувають і виключення, що не можна ігнорувати при розведенні тварин.

Також можливий варіант, коли закладка зуба в організмі матері пройшла в усіх відношеннях успішно, проте вже після народження, але до прорізування зуба, на нього вплинули негативні чинники, що викликали гіпоплазію. Таке досить часто буває у цуценят, які перенесли чуму м'ясоїдних. Іноді навіть видно, в якому віці щеня перехворів - наприклад, якщо патологія торкнулася лише постійнихі ікол (які прорізаються останніми) то найімовірніше, щеня хворів в 5-6 місяцому віку.

До таких факторів відносять незбалансоване харчування, різні токсичні речовини, паразитарні захворювання, більшість вірусних інфекцій, бактеріальних інфекцій та і заголом, усі стани, що супроводжуються підвищенням температури тіла. Також гіпоплазія емалі постійних зубів може бути наслідком травм їх молочних попередників, наприклад, при неправильному їх видаленні, коли частина кореня залишається і продовжує гнити в кістці.

Що робить стоматолог?

Для початку йому необхідно упевнитися, що це дійсно гіпоплазія емалі, а не травма, для цього крім огляду Вам можуть запропонувати стоматологічну рентгенографію. Після підтвердження діагнозу лікарю потрібно оцінити складність патології і прийняти рішення щодо лікування даних зубів.

Якщо ураження незначні, їх лікування не доцільне. В інших випадках може бути прийнято рішення про видалення уражених твердих тканин зуба і заміщення їх фотополімерною пломбою, як роблять людям у випадках карієсу. Мінус в тому, що процедура проводиться виключно під наркозом, тому вимагає витрат на попередню діагностику серця і послуги анестезіолога. Плюс в тому, що такі зуби виглядають після маніпуляцій абсолютно здоровими і в перспективі менш схильні до травм і переломів.

Провести повний стоматологічний огляд, дентальну рентгенографію і отримати кваліфіковане стоматологічне лікування Ви можете за попереднім записом у філії Ветмакса по вул. Стеценка. Матеріал підготувала ветеринарний лікар-стоматолог Сікорська Марія Олександрівна.

Ви хочете поділитися з друзями цією статтею?

Схожі статті

Коментарі