Кріодеструктор в лікарні Ветмакс

17.10.23 в 15:57

Шановні клінти!

У нас з'явилася нова послуга – кріодеструкція. Це один із методів лікування новоутворень різної природи, заснований на локальному заморожуванні пухлини наднизькою температурою. Кріоагентом є рідкий азот, його температура -196 градусів за Цельсієм.

У чому сутність процедури кріодеструкції?

Під дією низької температури відбувається заморожування патологічного вогнища, за 1 сеанс проводиться 3 цикли заморожування та відтавання. Тривалість впливу залежить від обсягу новоутворення та ймовірного діагнозу, більш конкретно обговорюється з лікарем на попередній консультації.

Цей метод найбільше підходить для лікування невеликих пухлин шкіри, але також можна застосовувати при деяких пухлинах печінки, ротової порожнини, новоутворень періанальної області.

Переваги методу кріодеструкції

  • Безболісне загоєння після процедури;
  • Немає потреби у седації та наркозі, що є відмінним варіантом при супутніх захворюваннях серця, печінки чи нирок, коли оперативне втручання протипоказане чи є значні анастезіологічні ризики;
  • Мала травматичність;
  • Висока абластичність (принцип втручання, що полягає в мінімізації перенесення пухлинних клітин в навколишні тканини за рахунок порушення кровообігу в зоні патологічного процесу і набряку навколо зони заморожування, що швидко виникає);
  • Гарний косметичний ефект (відсутність великих шрамів).

Недоліки методу

  • При пухлинах великого розміру може утворитися велика ділянка кріонекрозу та набряк;
  • Важко оцінити глибину проморожування тканин;
  • При кріодеструкції новоутворення ротової порожнини набряк може давити на навколишні тканини, порушуючи їх функції, тому все залежить від локалізації пухлини.

Ефективність методу лікування

Залежно від можливого діагнозу ми можемо використовувати кріодеструкцію як основний або додатковий метод лікування. Найкращий ефект буде при лікуванні маленьких шкірних пухлин та доброякісних новоутворень.

Підготовка тварини до процедури

Як правило, ми проводимо цю процедуру під місцевою анестезією інфільтраційної (обколюємо місце впливу холодом). Якщо ж патологічний процес знаходиться в періанальній ділянці, на повіках, печінці або в роті, тоді потрібен загальний наркоз.

До чого готуватися власникам після кріодеструкції?

  • Необхідний контроль у лікаря до і після процедури раз на кілька днів мінімум тиждень;
  • Іноді потрібно повторення процедури ще 1-2 рази щонайменше через 2 тижні;
  • Виключити травматизацію пухлини самою твариною (захисний комір або пов'язка, залежно від локалізації);
  • Обробляти уражену ділянку 0,05% розчином хлоргексидину 1-2 рази на день.

Протипоказання до виконання кріодеструкції

До проведення процедури немає протипоказань. Протипоказання можуть бути до седації та наркозу. При виборі препаратів для наркозу враховується наявність супутніх захворювань, для цього тварин проводиться вся необхідна діагностика (аналізи крові, УЗД серця, черевної порожнини, рентген легень).

Нагадуємо, що у випадку з будь-якими ноутвореннями шкіри, слизовою оболонкою і так далі у Ваших улюбленців ми рекомендуємо НЕ ЗВОЛІКАТИ З ДІАГНОСТИКОЮ. Дійсно, не всі образи злоякісні і мають тендецію до зростання, але в будь-якому випадку необхідний контроль фахівця, як у нас кажуть "стояти на обліку". Адже у випадку з онкологічними захворюваннями зволікання може коштувати життю пацієнта. А наші улюбленці хоробряться і до останнього не показують власникам, що їх щось турбує.

Ви завжди можете записатися на прийом та консультацію до нашого онколога за будь-яким із номерів, вказаних на сайті!

Ветмакс бажає здоров'я Вам та Вашим вихованцям!

Матеріал підготувала ветеринарний онколог Палієнко Ірина Юріївна.

Ви хочете поділитися з друзями цією статтею?

Схожі статті

Коментарі