ПАТОЛОГІЧНА СТИРАЄМІСТЬ ЗУБІВ (АБРАЗІЯ І АТРЕЗІЯ) СОБАК І КОТІВ

21.02.22 в 15:45

Минулого разу ми говорили про таке ураженні емалі (поверхневого твердого шару зуба), як гіпоплазія емалі. Сьогодні ж ми розберемо ураження твердих тканин зуба - і емалі, і дентину, що виникає виключно при тривалому механічному впливі.

Що таке стираємість зубів?

Як Ви вже, напевно, здогадалися, це хронічний патологічний процес, при якому через постійне тертя поступово рівномірно стирається одна з поверхонь одного або декількох зубів. У людей це часто буває при скрежетінні зубами (особливо, коли людина робить це неусвідомлено уві сні), у собак ж це набагато частіше є наслідком того, що вони гризуть кістки, камені і тому подібне.

В залежності від походження, стираємість классифікують на:

   1. Абразію - зуб стирається о сторонні предмети - кістки, камені, ніжки стільців, прути клітки або кабелю, як у цуценяти на фото;

2. Патологічна атрезія - зуби стираються один об одне при неправильному прикусі.

Варто згадати, що є таке поняття, як фізіологічна атрезія - це не хвороба, це нормальна закладена природою повільна стираємість зубів, вона ледь помітна, характерна для тварин також, як і для людей. По суті, зуби просто «зношуються» до старості.

Принципово важливо відрізняти стирання зубів від травми.

У чому схожість і розбіжності між стираємістю і травмою зуба?

Категорія

Стираємість

Травма

Причина

 Механічний вплив

Механічний вплив

Перебіг

Патологічний процес розвивається  довго

Відбувається одномоментно

Як виглядає зуб

Рівномірно стерта поверхня, відсутні окремі фрагменти зубів

Сколи та тріщини - відсутні фрагменти відколюються шматками

Колір

Зазвичай стерта поверхня має коричневий відтінок

Свіжі переломи - колір зуба не змінений, повний перелом коронки з пошкодження пульпи - зуб має червоний, фіолетовий або сірий відтінок

Глибина ураження

Пульпа відкрита вкрай рідко, в зв'язку з тим, що процес тривалий і хронічний, дентинні канальці закриваються, атрофуються, не дають інфекції проникнути в пульпу зуба - не завжди !!!

Дуже різна, це можуть бути як поверхневі відколи емалі, так і повний перелом коронки з розкриттям пульпарної камери - візуально помітна червона або коричнева точка

Болісність

Досить безболісно, ​​якщо не відкрита пульпарна камера

При повному переломі - дуже болісно, ​​може призводити до гнійних абсцесів

Лікування

Найважливіше в лікуванні абразії і патологічної атрезії - усунути причину. У першому випадку нам потрібно корегувати поведінку тварини, для цього - стежити за звичками, збалансувати харчування, зайнятися вихованням, змінити іграшки, предмети інтер'єру, об які «точить зуби» Ваш улюбленець.

У разі патологічної атрезії лікування полягає у виправленні прикусу.

Фотополімерні пломби здатні замістити втрачені тверді тканини зуба, але це рідко необхідно для здоров'я вихованця.

Як ми вже говорили, дентинні канальці мають форму трубочок, що проводять поживні речовини від пульпи до емалі, схожі на промінчики, які виходять від сонця. За патологічної стираємості, ці канальці «закупорюються», щоб не дати інфекції проникнути в глибину, пульпа теж часто атрофується, як би «відступаючи» від запалення. Завдяки цьому компенсаційному процесу, пульпа запалюється рідко. Однак, якщо це все ж сталося, кореневі канали необхідно лікувати або видаляти зуб.

Якщо Ви виявили у Вашого улюбленця схожі процеси або будь-які інші симптоми захворювання ротової порожнини, Ви можете записатися на прийом до ветеринарного стоматолога в клініці ВетМакс.

Завжди раді надати Вам професійну допомогу!

Матеріал підготувала ветеринарний лікар-стоматолог Сікорська Марія Олександрівна

 

Ви хочете поділитися з друзями цією статтею?

Схожі статті

Коментарі